BİZ V

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hayattaki küçük mutluluklar


3 posters

    Dünyanın Yedi Harikası

    Bond
    Bond


    Mesaj Sayısı : 364
    Yaş : 36
    Nerden : Antalya
    tecrübe değeri : 6103
    Kayıt tarihi : 25/09/08

    Dünyanın Yedi Harikası Empty Dünyanın Yedi Harikası

    Mesaj tarafından Bond Çarş. Ara. 17 2008, 22:07

    Keops Piramidi

    Dünyanın Yedi Harikası Keops-piramidi

    Keops Piramidi ya da diğer adıyla Büyük Piramit, Giza Platosu'ndaki diğer sekiz piramidin arasında yaklaşık 30'uncu enlemde Nil Nehri'nin deltası üzerinde bulunmaktadır. Mısırlılar'ın mimari başarısında yüksek bir noktayı göstermektedir. Ancak nasıl inşa edildiği ya da hangi firavunun inşa ettirdiği hakkında fazla bilgi yoktur.

    Antik Mısırlılar, kendi zamanlarındaki uygarlıklar içinde en geniş kayıtları tutuyorlardı. Ancak Giza'daki piramitler tuhaf sessizliklerini korumaktadırlar. Ne koridorlarını dolduran hiyeroglifler, ne de herhangi bir kayıt, nasıl inşa edildiğine dair bilgi vermektedir. Elimizdeki en eski bilgi, Yunanlı tarihçi Herodotus tarafından verilmiştir. Bu metin, Büyük Piramit tamamlandıktan yaklaşık 2000 yıl sonra M.Ö. Dördüncü yüzyılda yazılmıştır. Söylediğine göre Firavun Keops için inşa edilen bu piramit, 100,000 insanın yirmi yıllık emeği sonucunda ortaya konmuştur. Herodotus'un kaynakları, bilgilerini uzun zamanlar boyunca kuşaktan kuşağa aktarmış olan Mısırlı rahiplerdi.

    Keops, M.Ö. 2613'de başlayıp M.Ö. 2465 yılında son bulan 4. Hanedan'ın krallarından biriydi. Büyük Piramit'in yapımının yaklaşık M.Ö. 2494 yıllarında tamamlandığı sanılmaktadır. Robert Bauval ve Adrian Gilbert, The Orion Mysteıy (Orion Gizemi) adlı kitaplarında bunu M.Ö. 2450 olarak vermektedirler. Kral'ın Mezar Odası'nın kuzey ekseni, Draconis yıldızına bakmaktadır. Bauval'a göre, bu piramidin yapım tarihini göstermektedir.

    Keops'a ait fazla bilgi yoktur. Bu krala ait sadece 7.6 cm. boyunda fıldişinden yapılmış bir heykel bulunmuştur. Herodotus, onun insanlarını anıtı tamamlamak için inanılmaz baskılarla çalışmaya zorlayan bir tiran olduğundan bahseder. Kendi kızı bile yapının tamamlanması için para kazanmak üzere fahişe olarak çalışarak kendini feda etmek zorunda kalmıştır. Ama bütün bunlar saf bir tarihçiyi kandırmak için düzenbaz bir rahip tarafından uydurulmuş masallar da olabilir.

    Yapım Tarihi: M.Ö. 2589-2566
    Taş Bloklar Toplamı: 2,300,000 adet civarı
    Taban: 13 akre, 6,105,000 m2, veya 7 şehir bloğu. Herbir bölümün boyu orijinal olarak 230 metredir, ancak bugün dıştaki taş kaplamaların yok olması nedeniyle 227 metreye düşmüştür.
    Toplam Ağırlık: 6.5 milyon ton
    Herbir Taş Bloğun Ortalama Ağırlığı: 2.5 ton, Kral Odası'nın tavanının yapımında kullanılan büyük blokların ağırlığı 9 ton civarındadır.
    Yükseklik: Orjinal olarak 146.5 m yüksekliğinde, ancak bugün 137 m.
    Eğimi: 51 derece 50'35"
    Yapı Malzemesi: Kireçtaşı, granit



    KEOPS KRAL ODASI

    Uzunluk: 5.8 metre
    Genişlik: 5.2 metre
    Yükseklik: 10.8 metre

    Bu bölüm, Kral Keops'un mezarının bulunduğu odadır. Bu dini bölümde bulunan her şey Kral'ın isteğiyle büyük bloklar halinde kırmızı granitten yapılmıştır. Keops'un mezarı ve sahip olduğu kişisel eşyalar, arkeologlar buraya ulaşmadan çok önce yağmalanmıştır.

    Kral Odasındaki bazı devasa taş blokların ağırlığı 9 tona ulaşmaktadır. Piramitin zirvesinden 95 m aşağıdaki bu oda, bazı uzak yerlerden gelen ziyaretçilerin mola verip yanında meditasyon yapabileceği dikkate değer bir alandır.

    Keops Büyük Galeri (Üst)
    Uzunluk: 49 metre
    Genişlik: 3 metre
    Yükseklik: 11 metre

    Yükselen Koridor'un kişiyi hapseden dar sınırları boyunca tırmandıktan sonra, bu koridorla aynı eğime sahip, Büyük Galeri'nin Kral Odası'na götüren yolu boyunca geniş alanlarında ayakta durulabilir. Koridor, mükemmel bir dikdörtgen biçiminde değildir, pürtüklü üçgen şeklindeki tavan çatıyı sınırlar. Galerinin üst bölümünden itibaren, şu anda ziyaretçilere kapalı olan Kraliçe Odası başlar.


    KEOPS BİTMEMİŞ ODA

    Uzunluğu, genişliği ve yüksekliği değişkendir. Keops Piramiti'nin altında yer alan bu çıkmaz oda, yayla yüzeyinin 30 metre altındadır ve ziyarete kapalıdır. İçerdeki oksijenin yetersiz olduğu bu yerin üstünde; 6,5 milyon ton ağırlığında 2,3 milyon adet taş blok bulunmaktadır.

    Kral Keops'un orijinal mezarı olarak düşünülen bölümün yapımı için, işçiler bu bölümden kireçtaşlarını kesip alarak taşımışlardır. Mısır bilimciler, odanın tamamlanmamış olduğuna inanmaktadırlar; çünkü Kral Keops birdenbire mezarının piramitin üst bölümlerinde olmasına karar vermiş ve işçilere buranın yapımını durdurmalarını emretmiştir. Kefren Piramiti de benzer bir şekilde bitmemiş bir yeraltı mezar odasına sahiptir.


    BÜYÜK PİRAMİT'İN ÖLÇÜLERİ

    Büyük Piramit, kenarları pusulanın dört temel yönüne uzanan neredeyse tam bir karedir; kuzey, güney, doğu ve batı. Azami sapma 0.058 derece veya 3.5 dakikadır. En doğru araştırmalardan biri, 1925'de J.H. Cole tarafından yapılmıştır. Bize aşağıdaki plan ölçülerini sunmaktadır:

    Güney kenarı = 230.454 metre (6 milimetrelik sapma olabilir)
    Kuzey kenarı = 230.251 metre (10 milimetrelik sapma olabilir)
    Batı kenarı = 230.357 metre Doğu kenarı = 230.391 metre

    Dört kenarın uzunluğunu topladığımızda, 921.453 metrelik uzunluğu bulmaktayız. Ekvator'daki her bir derecelik enlem, 110,573 metredir ve bu da her bir dakikalık kavisin 1842.88 metre olduğu anlamına gelir. Bu Büyük Piramit'in çevresinin neredeyse tam olarak iki katıdır (921.453 x 2 = 1842.906 metre). O halde, dört kenarın toplamı bir ekvator enleminin yarısı demektir. Hata payı sadece onüç milimetredir. Böylesine bir doğrulukla, bir bağlantı olduğu kabul edilebilir.

    Piramit tamamlandığında yüksekliği 146.59 metreyi bulmaktaydı. Üst kısımları şu anda kayıp olduğundan şu anda 9.5 metre kadar kısalmıştır. Ama ilk inşa edildiğinde, Büyük Piramit'in yükseklik oranı 7:11'di. Bu oranın bazı önemli geometrik özellikleri vardır. Hem pi (Fi) hem de Yunan harflerinden biri olan Phi (Ø) işaretinin, yani altın anlamın formülüdür.


    PHİ VE Pİ

    Altın anlam orantısı, Yunan mimarisinde yaygın biçimde kullanılan geometrik bir yapıdır. Ayrıca bir İtalyan matematikçisi olan Fibonacci'nin adını almış olan bir sayı dizisinin doğal oranıdır. Bu seri, bir önceki sayının toplamını vererek şöyle devam eder: l, 1,2, 3, 5, 8, 13, 23, 34, 55, 89, 144... (Örneğin; 1+1 = 2; 2+1 = 3; 3+2 = 5 vs.). Doğal dünyada, bu seri diğer şeyler arasında ayçiçeğinin spiral çekirdek kalıbında görülebilir. Sayıldığında, Fibonacci serisindeki sayıları vererek devam edecektir.

    Altın anlam veya phi (Ø), Fibonacci serisindeki bir sayının kendisinden önceki sayıya bölünmesinden elde edilir. Seride giderek yükseldiğinizde, bu phiye giderek artan bir doğruluk verecektir. Örneğin; 144/89 = 1.6179775... Bu da pi sayısı gibi görünür bir tekrarı olmadan sonsuzluğa uzanan ondalık rakamlar çıkaracaktır. Ancak, phi genellikle 1.618 olarak kabul edilir. Bu oranı geometrik olarak uygulamanın en temel yolu, ikiye bir dörtgen olarak kullanmaktır.

    Pi sayısı, bir dairenin farklı özelliklerini hesaplamak için kullanılır. Antik Mısır'da bu rakam 7/22 olarak ifade edilirdi. Günümüzde dört haneli ondalık sayı kullanıldığında 3.1416 olarak kabul edilmektedir.

    Büyük Piramit, hem phi hem de pi sayısını barındırmaktadır. İlk olarak, piramitin dört kenarının uzunluğunun toplamı, yarıçapı yüksekliğine eşit olan bir dairenin çevresine denk gelmektedir. Bu, taban kenarın 7:11 oranıyla gösterilebilir. Bir dairenin çevresini hesaplama formülü 2Πr dir. Burada yarıçap (r) 7 birimdir ve Π'yi 7/22 olarak alıyoruz.

    2 x (22/7) x 7 = 44 birim.
    Her bir kenar 11 birimse, dört kenarın toplamı şöyle olacaktır:
    11 -f- 11 -f- 11 + 11 = 11 x4
    Yani yine 44 birim.

    Altın anlam oranı, phi, piramitin taban uzunluğuyla eğik kenarı arasındaki orantıda bulunabilir. Pisagor teoremine göre, hipotenüsün (burada eğik kenar) karesi, dik kenarların toplamına eşittir; diğer bir deyişle, yükseklik ve tabanın yarısına. Hipotenüsün ya da eğimin uzunluğu Buradaki formülün kare işaretiyle yazılması gerekiyor. 5.5 ve 8.9022 sayılarını 10 ile çarparsak, 55 ve 89.022 sayılarını buluruz. Ondalık kısımlarını da atarsak, Fibonacci serisindeki iki ardışık sayıyı elde ederiz: 55 ve 89. Bu durumda da taban uzunluğunun yarısı ve eğim, altın anlam oranına uygundur.

    Elbette ki bu bağlantılar antik Mısırlılar'ın gözünden tamamen kaçmış olabilir. Büyük Piramit'in 7:11 oranı tamamen farklı nedenlerden dolayı seçilmiş olabilir. Ama piramidin tasarımındaki düzenlilik ve kesinlik, mimarların inşa ettikleri şeylerde bu oranlara önem verdiklerini göstermektedir.


    İÇ ODALAR

    Büyük Piramit'i eşsiz kılan şey, piramidin kendi gövdesi içinde yeralan iç odalardır. Diğer piramitlerin çoğunda prensip olarak önce daireler yeraltına ya da zemin seviyesine yapılmış ve piramitler bunların üzerine inşa edilmiştir. Sadece Dahshur'daki Kuzey Piramidi'nde zemin seviyesinin üzerinde daireler bulunmaktadır. Ama bunda da, piramidin gövdesi içinde yer alan, zemin seviyesindeki diğer dairelerinden birinden küçük bir koridorla ulaşılan küçük bir odacıktır.

    Büyük Piramit'in bir yeraltı dairesi bulunmasına karşın, ana odaları ve galerileri piramidin kendi gövdesi içindedir. Bu odaların konumu ve diğer mimari özellikleri, havalandırma kanalları olduğu düşünülen koridorlar gibi, Büyük Piramit'in firavunun mezarı olmaktan öte bir fonksiyonu olduğu söylentilerinin çıkmasına neden olmuştur. Marlborough Downs'da yaptığım araştırmalara göre, bu özelliklerin bu şekilde konumlandırılmasının aynı zamanda geometrik nedenleri de vardır.

    Babil'in Asma Bahçeleri

    Dünyanın Yedi Harikası Babilin-asma-bahceleri

    Milattan önce 7. yüzyılda Babil kralı Nebukadnezar tarafından yaptırılmıştır. Babil'in çorak Mezopotamya çölünün ortasında, ağaçlar, akan sular ve egzotik bitkilerin bulunduğu çok katlı bir bahçedir. Coğrafyacı Strabo'nun 1. yüzyıldaki tanımına göre:

    "Bahçeler birbiri üzerinde yükselen kübik direklerden oluşuyordu. Bunların içleri çukurdu ve büyük bitkilerin ve ağaçların yetişebilmesi için toprakla doldurulmuştu. Kubbeler, sütunlar ve taraçalar pişmiş tuğla ve asfalttan yapılmıştı. Yüksekteki bahçeleri sulamak için Fırat Nehri'nden zincir pompalarla su yukarılara çıkarılıyordu. Bu şekilde üst seviyelere taşınan su, bahçeleri sulayarak teraslardan aşağıya doğru akıyordu"

    Söylentiye göre Nebukadnezar bu yapıyı sıla hasreti çeken karısı Semiramis için yaptırmıştır. Semiramis Medes kralının kızıdır. Söylentiye göre Mezopotamyanın düz ve sıcak ortamı onu bunalıma itmiş, kral da karısının hasretini sona erdirmek için yapay dağların olduğu, suların aktığı yemyeşil bir bahçe yaptırmıştır. Bu yüzden bazen Semiramis'in asma bahçeleri olarak da anılır.

    Babil'in asma bahçelerinin günümüze gelen kesin izleri yoktur. Fakat, bölgede araştırma yapan arkeologlar, Babil'deki sarayın kuzeydoğusunda görünüşü garip olan temel ve tonozlar buldular. Bunların Babil'in Asma Bahçelerine ait olduğu düşünülmektedir. Babil'in Asma Bahçeleri, klasik yazarlar tarafından ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Günümüzde bu tanımlara göre çizilen resimler bulunmaktadır. Küçükken sandığımız gibi bu efsanevi bahçeler bir yerlere asılı fidan değildir, sadece sütunlarla desteklenen taraçalar üzerinde kurulmuştur.

    Zeus Heykeli

    Dünyanın Yedi Harikası Zeus-heykeli

    Zeus Heykeli M.Ö. 450 yıllarında, adına olimpiyat oyunları düzenlenen Tanrıların kralı Zeus için, Olimpiyatlar'a ismini veren Olimpia'da yapılmıştır. Zeus Heykeli, bir tahta iskelet üzerine altın, fildişi ve metal parçalar yerleştirilerek Partenon'un içinde yapılmıştır. Heykelin oturduğu taban 6,5 m. genişliğinde ve 1 m. yüksekliğinde, heykelin kendisi ise 13 m. yüksekliğindeydi. Olimpiyat oyunları 391 yılında Theodosius I tarafından putperestlik olarak değerlendirilip sona erdirilince, Zeus Tapınağı da kapatıldı. Heykel, zengin Yunanlılar tarafından Constantinople’ye taşınmıştı ve 462 yılındaki büyük yangında yok olana dek orada kaldı. Bugün temelleri, birkaç yıkılmış kolon ve enkaz tüm kalıntılarıdır.

    Artemis Tapınağı

    Dünyanın Yedi Harikası Artemis-tapinagi

    Artemis Tapınağı'nın temelleri milattan önce 7. yüzyıla kadar gitmektedir. Tanrıça Artemis'e ithafen yapılmıştır. Tamamiyle mermerden oluşuyordu. Lidya kralı Croesus tarafından yaptırılan yapı, Yunan mimar Chersiphron tarafından tasarlanmıştı ve dönemin en büyük heykeltıraşları Pheidias, Polycleitus, Kresilas ve Phradmon tarafından yapılmış olan bronz heykellerle süslenmişti. Tapınak hem bir pazaryeri, hem de bir dini müessese olarak kullanılıyordu. Artemis Tapınağı M.Ö. 21 Temmuz 356'da adını ölümsüzleştirmek isteyen Herostratus adlı bir Yunanlı tarafından yakıldı. Aynı gece Büyük İskender doğmuştur. Büyük İskender Anadolu’yu fethettiğinde Artemis Tapınağı’nın yeniden yapılması için yardım teklif etmiş fakat reddedilmiştir.


    Rodos Heykeli

    Dünyanın Yedi Harikası Rodos-heykeli

    32 metre yüksekliğinde, demir ve taşla desteklenmiş bronzdan yapılmış bir heykeldir. Rodoslular tarafından Güneş Tanrısı [Helios]'a ithafen yapılmıştır. Yapılışından yok oluşuna kadar yalnızca 56 yıl geçmesine rağmen, Rodos Heykeli dünyanın yedi harikasından biri olmayı başarmıştır. Bunun en büyük sebebi, devasa bir heykel olmasının yanısıra Rodos adasındaki insanlar için beraberliğin simgesi olması idi. Rodos Heykeli’nin yapılması tam 12 yıl sürmüş ve heykel M.Ö. 282 yılında bitirilmiştir. Liman girişinde bulunan heykel M.Ö.226 yılında bir deprem sonucunda en zayıf noktası olan dizinden kırıldı. Rodoslular, Firavun Ptolemy III Eurgetes’den restorasyon için yardım teklifi aldılarsa da, bir kâhine başvuruldu ve yardım reddedildi. Neredeyse 900 yıl boyunca heykel harabe halinde kaldı. 654 yılında Araplar Rodos’u feth ettiler. Heykelden kalanları Suriyeli bir Yahudi’ye sattılar. Söylentiye göre bütün parçaları Suriye’ye 900 devenin sırtında taşınmıştır.

    İskenderiye Feneri

    Dünyanın Yedi Harikası Iskenderiye-feneri

    Tehlikeli kıyı şeridi boyunca gemicileri yönlendirmek amacı ile Mısır'ın İskenderiye kenti kıyısındaki Faros (Pharos) adasında yapılmıştır.Proje Büyük İskender'in komutanları Ptolemy Soter zamanında M.Ö 290 yılları sonunda başlamış, ölümünden sonra oğlunun hükümdarlığı zamanında bitirilmiştir. Şehrin batı limanında bulunan fener yaklaşık 166 m. yüksekliğindedir. Sadece harikaların değil bugüne kadar yapılmış fenerlerin de en yükseğidir. Gemicilik için güvenli bir ortam sağlamak isteyen Yunanlı tüccar Sostratus tarafından finanse edilmiştir. Fener’in en gizemli yanı, gündüzleri bile güneş ışığını denize yansıtmak amacı ile tasarlanmış cilalı bronz aynalarıydı. Geceleri ise aynaların önünde ateşler yakılıyor, böylece aynanın yansıttığı ışık gece yaklaşık 50 km. mesafeden görülebiliyordu. Yapı bir dizi depreme kadar bozulmadan kaldı. Fakat depremler ve doğal şartlar sonunda çöktü. Üst kısmı 955 yılında bir deprem ve fırtınada kopan fenerin gövde kısmı da 1302'de başka bir depremde çöktü. En sonunda 1480 yılında Memlük Sultanı Kait-bay tarafından fenerin olduğu yere yapılan bir kalede malzemeleri kullanılmak üzere tamamen yıkıldı.


    En son Bond tarafından Çarş. Ara. 17 2008, 22:15 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
    Bond
    Bond


    Mesaj Sayısı : 364
    Yaş : 36
    Nerden : Antalya
    tecrübe değeri : 6103
    Kayıt tarihi : 25/09/08

    Dünyanın Yedi Harikası Empty Geri: Dünyanın Yedi Harikası

    Mesaj tarafından Bond Çarş. Ara. 17 2008, 22:08

    Halikarnas Mozolesi

    Dünyanın Yedi Harikası Halikarnas-mozolesi

    Halikarnas Mozolesi, Kral Mausollos için karısı ve kız kardeşi tarafından yaptırılmış bir mezar. Bodrum civarında yapılmış ve yapımı M.Ö. 350 yılında tamamlanmış. Tabanın üstünde kenarları heykellerle süslenmiş basamaklı bir podyum bulunuyordu. Süslü su mermerinden yapılmış lahit ve mezar odası, podyumun üstünde bulunuyordu ve İyonya tarzı kolonlarla çevrilmişti. Sıra sütunlar, yine heykellerle süslenmiş bir piramit çatıyı destekliyordu. Dört tane savaş arabasıyla çekilen bir savaş arabası heykeli ise piramidin tavanını donatıyordu. Halikarnas Mozolesi'nin toplam yüksekliği 45 m. idi ve 4 tarafındaki 4 heykelin her birini ayrı bir heykeltıraş yapmıştı. Bu heykeller, tanrıların değil de insanlar ve hayvanların heykelleri olmasından dolayı tarihte özel birer yer tutarlar. 16 yüzyıl boyunca Halikarnas Mozolesi iyi bir durumda korundu. 15.yy da Haçlı Seferleri sırasında St.John şövalyeleri bölgeye geldiler ve bugün Bodrum Kalesi olarak geçen büyük bir kale yaptılar. Bu kalenin yapımında Halikarnas Mozolesi'nin nerdeyse bütün taşları kullanıldı.



    İsviçre merkezli "New7Wonders Vakfı", dünyanın yeni 7 harikasını belirlemek için başlattığı yarışmaya 21 finalist eser katıldı. Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 100 milyon kişi cep telefonu ve Yeni Yedi Harika adlı internet sitesinde 6 yıl boyunca oy kullanarak dünyanın yeni 7 harikasını seçti. Oylama 7 Temmuz 2007'de sona erdi. Cep telefonu ve internet oylarıyla belirlenen dünyanın yeni 7 harikası, Portekiz'in başkenti Lizbon'da ilan edildi. Dünyanın yeni 7 harikası; Ürdün'deki Petra Antik Kenti, Çin Seddi, Brezilya'daki Kurtarıcı İsa Heykeli, Peru'daki Machu Picchu Antik Kenti, Meksika'daki Chichen Itza Piramidi, İtalya'nın Roma kentindeki Kolezyum ve Hindistan'daki Tac Mahal anıtmezarı şeklinde sıralandı.




    FARKLI BİR ANLATIMLA DÜNYANIN YEDİ HARİKASI


    Babil’in Asma Bahçeleri ( Irak )

    Dünyanın Yedi Harikası Dunyaninyediharikasi

    Fırat Nehri kenarındaki Babil’in Asma Bahçelerini rivayete göre M.Ö.800 yılında Babil kralı Nebukadnezar karısı Amyitis için yaptırmıştır. Fırat Nehrinin batısında, basamaklı piramitler şeklinde ve 25-30 metre yüksekliğinde 100 metrelik temeller üzerinde asmalı teraslar şeklinde yükseliyordu. Terasların kalın duvarları ve çatı taşıyıcılarının içi pişmiş tuğla şeklindeydi. Bahçeler sütun direkler üzerinde 7 kat taraçadan oluşuyordu. Taraçaların içleri ağaçların yetişebilmesi için toprakla doldurulmuştu. Bahçelere Fırat Nehri’nden zincir pompalarla su alınıyordu. 20 yüzyıl da yapılan kazılarla ortaya çıkan Babil’in asma bahçelerinin kalıntılarından günümüze bir şey kalmamıştır.

    Efes'teki Artemis Tapınağı ( Türkiye )

    Dünyanın Yedi Harikası Dunyaninyediharikasi1

    M.Ö.575’te ana kraliçe Artemis adına yapılmıştır. Üzerine kurulduğu platform 78 m genişliğinde ve 131 m uzunluğundaydı. Tapınağın tavanını yükseklikleri 20 m olan 127 adet sütun destekliyordu. İnşasının 120 yıl sürdüğü rivayet edilmektedir. M.S.260 yılında yıkılıp yakılan tapınağın kalıntıları başka yapıların yapımında kullanılmıştır. Tapınağa ait bazı heykel ve kalıntılar günümüzde British Museum’da sergilenmektedir.

    Halikarnas’daki Mausoleionu ( Türkiye )

    Dünyanın Yedi Harikası Dunyaninyediharikasi2

    M.Ö.353’de kraliçe Artemis tarafından Karya kralı Mausoleus için yaptırılmıştır. Dik köşeli mouseloum, 1290 m²'lik kayalık bir zemin üzerine inşaa edilmiştir. Tepesinde 4 adet atlı zafer arabası bulunan anıt mezarın eni 25 metre , boyu ise 30 metre idi. Mezar anıtın kalbini oluşturan ve tanrı heykellerinin bulunduğu bölümün etrafı 36 adet Asya-İyon sütunundan oluşuyordu.Yüksek tapınağın üzeri 9 metre yüksekliğinde ve 34 basamaklı kocaman bir piramit ile kaplanmıştı. Onun üzerinde ise 5 metre yüksekliğinde kare şeklinde mermer bir yapı vardı. Böylece mouseloumun toplam yüksekliği 49 metreye ulaşıyordu. Anıtın tepesindeki savaş arabasında kral Mausoleus ve karısının heykelleri vardı. 45 metre yüksekliğindeki anıtın duvarları kabartmalarla süslüydü. 13.yüzyılda bir deprem sonucu yıkılan yapı, 15. yüzyıldan sonra ise Yohanitler tarafından bugünkü Bodrum'un ve limanının savunması için kale olarak kullanılmıştır. Bodrum’daki mozoleyi ortaya çıkaran İngiliz arkeolog Newton heykel ve kalıntılarını British Museum’a götürmüştür.

    İskenderiye Feneri ( Mısır )

    Dünyanın Yedi Harikası Dunyaninyediharikasi3

    Eski Mısır’da önemi gittikçe artan İskenderiye limanın karşısındaki Pharos adasına yapılmıştır. Gemicilerin İskenderiye limanına güvenli bir şekilde ulaşması amacı ile yapılmıştır. Kaidesi ile birlikte 135 metre yüksekliğindeki fener tepesinde yer alan tunçtan ayna nedeniyle rivayete göre 53 kilometre uzaklıktan görülebilmekteydi. Ana karada inşaa edilen fenerin mimarı Knidoslu Dexiphanesin oğlu Sostratos idi. 900 m²' lik temel üzerinde alt kat yükseliyordu. Buranın üzerinde yükselen dört köşeli ikinci katın köşelerinde antik Yunan deniz tanrısı Posedion ve Amphiriditenin evlatları Triton'un heykeli yer alıyordu. İkinci katın üstünde ise silindirik üçüncü kat bulunuyordu. Üçüncü katın koni tarzındaki çatısının üzerinde ise denizcileri kutsamak üzere, bronzdan bir Zeus soteri bulunmaktaydı. İskenderiye Feneri gelmiş geçmiş fenerlerin en yüksek olanıdır. Fenerin kalıntıları günümüzde tamamen yok olmuştur. 14. yüzyıldaki bir deprem sonucu yıkılan fenerin temelleri üzerinde sonradan Kait Bey tabyaları inşaa edilmiştir.

    Mısır Gize’deki Keops Piramidi (Mısır)

    Dünyanın Yedi Harikası Dunyaninyediharikasi4

    Dünyanın yedi harikası arasında ayakta kalabilen tek eserdir. Mısır’ın başkenti Kahire yakınında Nil Nehri kenarındaki Gize Platosunda yer almaktadır. Büyük piramit de denen Keops piramidi M.Ö.2800 yılında hüküm süren hükümdar Keops’un mezarıdır. Keops piramidi yeryüzündeki anıtkabirlerin en eskisi ve en büyüğüdür. Yüksekliği 138 metre olan keops piramidinin 10 metrelik tepe kısmı aşınmıştır.Keops ve Kefren piramitleri M.Ö dönemin en yüksek yapılarıdır. Bazıları 10-15 ton ağırlığındaki 2.300.000 adet bloktan oluşmuştur. Sadece Keops piramidinde havalandırma kanalları ile dışarıya bağlantı sağlanmıştır. Piramidin içinde firavunun mumyası, hazinesi ve özel eşyaları yer almaktadır. Mumyanın mezara konmasından sonra mezar çıkışı kapatılarak önüne bir duvar örülmüştür. Böylece kimse mezarın girişini bilmezdi. Piramitlerin yıllarca süren inşaatı, genellikle Nil Nehrinin taştığı dönemde yani ağustos ile kasım arasında oluyordu. Çünkü bu dönemde Mısırlılar tarım ile uğraşma imkanı bulamıyordu. Dört cepheli kocaman ve basamaklı piramitlerin ana temellerinin inşaatından sonra, merdivenler şeklinde tepe noktasına doğru yükselen katların içi düzenli şekilde doldurularak yapıya devam edilirdi. Böylece her tarafından basamaklı, yani kat kat çıkılabilen bir piramit meydana gelirdi. Piramitin tepe noktasına kadar inşaat tamamlandıktan sonra, en üst noktadan aşağı doğru dış cepheler düzgün bir yüzey alacak şekilde doldurulurdu. Böylece güneşte parlayan ay ışığı ve yıldızların altında enfes görüntüler oluşturan dış cephe kristalleri tamamlanmıştır. Keops piramidinin dış cephesi önceleri kar beyaz iken, sonraları kahverenge dönüşmüş kalker taşlardan meydana gelmekteydi. Bu taşlar sonraları Kahire'deki yapılarda kullanıldığından, piramitler kaplamasız kalmıştır.

    Rodos Heykeli ( Yunanistan )

    Dünyanın Yedi Harikası Dunyaninyediharikasi5

    Rodos’un ilk sakinleri olan Dor’ların güneş ilahı olan tanrıları Heliosa şükran borçlarını ödemek için Rodos limanın girişine yaptıkları dev bir heykeldi. Dev Rodos heykeli 12 yıl süren bir inşaat sonucu tamamlanmıştır. M.Ö.280 yılında yapılan 35 metre yüksekliğindeki tunç heykelin bir elinde meşale bulunuyordu. Bronz döküm olarak yapılan tanrı heykeli üç köşeli mermer bir basamak üzerinde yükseliyordu. Açık bacaklı olarak limanın girişinde yer alan heykelin elinde alev meşalesi taşıdığı tasavvur edilmektedir. Bu görünümüyle New York’taki özgürlük heykelini andırmaktaydı. Tamamlanmasından 66 yıl sonra bir depremle yıkılan heykel dizlerinden itibaren ana gövdesinden ayrılmıştır. Heykelin baş parmakları bile pek çok heykelden daha büyüktü. Rodos’lular bu heykelin kendilerini ve adayı koruduğuna inanırlardı. M.S 653 yılındaki arap işgali sırasında, heykelin depremde ayakta kalan alt kısmı yıkılmış, metal olan kısmı ise eritilerek Odessaya taşınmıştır.


    En son Bond tarafından Çarş. Ara. 17 2008, 22:14 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
    Bond
    Bond


    Mesaj Sayısı : 364
    Yaş : 36
    Nerden : Antalya
    tecrübe değeri : 6103
    Kayıt tarihi : 25/09/08

    Dünyanın Yedi Harikası Empty Geri: Dünyanın Yedi Harikası

    Mesaj tarafından Bond Çarş. Ara. 17 2008, 22:09

    Zeus Heykeli ( Yunanistan )

    Dünyanın Yedi Harikası Dunyaninyediharikasi6

    Adına olimpiyat oyunları düzenlenen tanrılar kralı Zeus’un anısına yapılmış heybetli bir mimari yapıdır. Zaferle sonuçlanan pek çok Fars savaşı sonrasında büyük bir ulusal tapınak olarak Zeus Tapınağı inşaa edilmiştir. Peleponesli mimar Libon, yüksek basamaklı ve üç ayak üzerinde duran etrafı 34 dor sütunu ile çevrili, gözenekli kalker taşlarının kullanıldığı bir tapınak yaptı. M.Ö.450 yılında yapılan heykel 14 metre yükseklikte olup 2000 m²' lik alana sahipti. Olağanüstü büyüklükte olan heykelin içi selvi ve benzeri ağaçların tahtalarından oluşuyordu. Kaplı olmayan yüz, boyun, kollar, eller ise usta işi fildişi kaplama idi. Ayaklarındaki sandalların tabanı, ayaklarına kadar uzanan tanrılık kaftanı ve enseye dağılan saç örgüleri ise altından yapılmıştı. Başında zeytin dallarından bir çelenk sağ elinde ise fil dişi ve altından yapılmış bir zafer tanrıçası heykeli vardı. Ayakların üzerinde olduğu isimsiz iskelede, heykeli yapan sanatçının ismi yazılıydı; "Phidias: Charmides Atinanın oğlu beni yarattı!" Heykel M.S.460 yılında çıkan bir yangında yok olmuştur. 1829’da Fransız arkeologlarca Olimpos’ta bulunan bazı parçalar Louvre müzesinde sergilenmektedir.



    DÜNYANIN YEDİ HARİKASI (FARKLI BİR ANLATIM DAHA)


    Hepimiz dünyanın yedi harikası diye bir konseptin varlığının farkında olsak da pek azımız yedi harikayı bir çırpıda sayabilir. Dünyanın yedi harikası M.Ö 2.yy.’da seçildi. Böyle bir sıralama yapma düşüncesi ilk olarak M.Ö 5.yy.’da Herodot’un tarihçesinde geçti. Bir süre sonra Yunanlı tarihçiler o zamanların en büyük abidelerini seçtiler. İskenderiye Kütüphanesi’nin baş kütüphanecisi Finikeli Callimachus (M.Ö. 305 - M.Ö. 240) “Dünyadaki Harikaların Bir Listesi’ adlı eserini bu dönemde yazdı. Bu liste hakkında tüm bildiğimiz, sadece bu başlık. Çünkü kitap İskenderiye Kütüphanesi’yle beraber kül olmuş durumda. Liste, eski çağın muhteşem yedi yapıtını karşılaştırıyordu.
    Günümüzde arkeolojik kazılar bu harikaların gizemine biraz açıklık getirebiliyor. Yapanlar için bu harikalar, dinin, mitolojinin, sanatın, gücün ve bilimin birer simgeleriydi. Bizim için ise yedi harika, insanoğlunun çevresini değiştirme ve muhteşem yapılar yapabilme yeteneklerinin bir simgesi.

    KEOPS PİRAMİDİ
    Sanıldığının aksine 3 piramidin hepsi dünyanın yedi harikası listesine dahil değil. Piramitlerden sadece Keops Piramidi bu listeye girdi. Keops Piramidi aynı zamanda dünyanın yedi harikasından günümüze dek ayakta kalabilmiş tek yapı. Piramit 4. Hanedanlık zamanında M.Ö. 2560 yılında Firavun Khufu (Keops) tarafından yaptırıldı. Keops Piramidi’nin yapımının 20 yılı aştığı sanılıyor. Piramit yapıldığında 145.75m yüksekliğindeydi. Yapıldığından itibaren 43 yüz yıl boyunca da dünyadaki en uzun yapı olarak kayıtlara geçti.


    ZEUS HEYKELİ

    Zeus Heykeli M. Ö 450 yıllarında Olympia’da yapıldı. Heykel, adına olimpiyat oyunları düzenlenilen, Yunanlıların en büyük tanrısı Zeus için yapılmıştı. Zeus Heykeli bir tahta iskelet üzerine altın ve fildişi metal parçaların yerleştirilmesiyle yapılmıştı. Heykel tapınağa ancak sığabiliyordu, öyle ki Zeus ayağa kalksa tapınağın tavanı yıkılacakmış gibi bir hava veriyordu. Heykelin oturtulduğu taban 6.5m. genişliğinde ve 1m. yüksekliğinde, heykelin kendisi ise 13m yüksekliğindeydi. Olimpiyat oyunları 391 yılında Theodosius I tarafından putperestlik olarak suçlanıp sona erdirilince, Zeus Tapınağı da kapatıldı. Heykel zengin Yunanlılar tarafından Constantinople’e taşınmıştı ve orada 462 yılındaki büyük yangında yok olana dek kaldı.


    ARTEMİS TAPINAĞI

    Artemis Tapınağı M.Ö. 550 yılında Efes antik kentinde yapıldı. Tamamiyle mermerden oluşuyordu. Lidya kralı Croesus tarafından yaptırılan yapı, Yunan mimar Chersiphron tarafından tasarlanmıştı ve dönemin en büyük heykeltıraşları Pheidias, Polycleitus, Kresilas ve Phradmon tarafından yapılmış olan bronz heykellerle süslenmişti. Tapınak hem bir pazaryeri, hem de bir dini müessese olarak kullanılıyordu. Artemis Tapınağı M. Ö. 21 Temmuz 356 yılında adını ölümsüzleştirmek isteyen ve ne yazık ki bunu başaran Herostratus adlı biri tarafından yakıldı. İşin ilginç yanı, aynı gece Büyük İskender doğdu. Hatta bu olaydan bir zaman sonra Anadolu’yu fethettiğinde Artemis Tapınağı’nın yeniden yapılmasına yardım etti.


    RODOS HEYKELİ

    Yapılışından yok oluşuna kadar yalnızca 56 yıl geçmesine rağmen, Rodos Heykeli dünyanın yedi harikasından biri olmayı başardı. Rodos Heykeli yapıldığında sadece devasa bir heykel değildi. Heykel Rodos adasındaki insanlar için beraberliğin bir simgesiydi. Rodos Heykeli’nin yapılması tam 12 yıl aldı ve M. Ö. 282 yılında bitirildi. Heykel yaklaşık 33 m. boyundaydı; demir ve taşla desteklenmiş bronzdan oluşuyordu. Liman girişinde bulunan heykel M.Ö. 226 yılında bir deprem sonucunda en zayıf noktası olan dizinden kırıldı. Rodoslular, Firavun Ptolemy III Eurgetes’den restorasyon için yardım teklifi aldılarsa da, bir kahine başvuruldu ve yardım reddedildi. Neredeyse 1000 yıl boyunca heykel harabe halinde kaldı. 654 yılında Araplar Rodos’u istila ettiler. Heykelden kalanları Suriyeli bir Yahudi’ye sattılar. Söylenildiğine göre bütün parçaları Suriye’ye 900 tane devenin sırtında taşınmış.


    MAUSOLEUM

    Mausoleum, Kral Mausollos için karısı ve kız kardeşi tarafından yaptırılmış bir mezar. Bodrum civarında yapılmış ve yapımı M.Ö. 350 yılında tamamlanmış. Tabanın üstünde kenarları heykellerle süslenmiş basamaklı bir podyum bulunuyordu. Altınla süslü su mermerinden yapılmış lahit ve mezar odası, podyumun üstünde bulunuyordu ve iyonya tarzı kolonlarla çevrilmişti. Sıra sütunlar, yine heykellerle süslenmiş bir piramit çatıyı destekliyordu. Dört tane savaş arabasıyla çekilen bir savaş arabası heykeli ise piramidin tavanını donatıyordu. Mausoleum’un toplam yüksekliği 45 m. idi. Mausoleum’un her tarafındaki 4 heykelin her birini bir heykeltıraş yapmıştı. Bu heykeller, tanrıların değil de insanlar ve hayvanların heykelleri olmasından dolayı tarihte özel birer yer tutarlar. 16 yüzyıl boyunca Mausoleum iyi bir durumda korundu. 15.yy da Haçlı Seferleri sırasında St.John şövalyeleri bölgeye geldiler ve bugün Bodrum Kalesi olarak geçen büyük bir kale yaptılar. Bu kalenin yapımında Mausoleum’un nerdeyse bütün taşları kullanıldı.


    İSKENDERİYE FENERİ

    Büyük İskender’in ölümünden sonra kumandanı Ptolemy Soter, Mısır civarında güçlendi ve İskenderiye’yi kendine başkent yaptı. Kent kıyısında Faros isimli bir ada bulunuyordu. Bu adaya bir fener kulesi yapılmak istendi. Yapı, Euclid’in bir çağdaşı olan Sostratus tarafından İskenderiye Kütüphanesi’nde tasarlandı. 117 m. boyundaki Fener’in en gizemli yanı aynasıydı. Bu aynanın yansıttığı ışık gece yaklaşık 50 km. mesafeden görülebiliyordu. Araplar Mısır’ı fethettiklerinde İskenderiye’ye hayran oldular. Ama stratejik açıdan başkentlerini Kahire’ye kaydırdılar. Fener depremlerden epey zarar gördü ve 1480 yılında Memlüklüler tarafından şehri korumak için yapılan bir kalede malzemeleri kullanılmak üzere yıkıldı.


    BABİLİN ASMA BAHÇELERİ

    Yunanlı coğrafyacı Strabo’nun M.Ö. 1. yy.’daki tanımlamasına göre, bahçeler birbiri üzerinde yükselen kübik direklerden oluşuyordu. Bunların içleri çukurdu ve büyük bitkilerin ve ağaçların yetişebilmesi için toprakla doldurulmuştu. Kubbeler, sütunlar ve taraçalar pişmiş tuğla ve asfalttan yapılmıştı. Yüksekteki bahçeleri sulamak için Fırat nehrinden zincir pompalarla su yukarılara çıkarılıyordu. Bu şekilde üst seviyelere taşınan su, bahçeleri sulayarak teraslardan aşağıya doğru akıyordu. Bahçeler Nebuchadnezzar’ın sıla hasreti çeken karısı Amyitis’i neşelendirmek için yapılmıştı. Amytis, Medes Kralı’nın kızıydı ve iki ülkenin müttefik olması amacıyla Nebuchadnezzar ile evlendirilmişti. Onun geldiği ülke yeşil, engebeli ve dağlıktı. Mezopotamya’nın bu dümdüz ve sıcak ortamı onu depresyona itmişti. Kral, karısının sıla hasretini gidermek için onun memleketinin bir benzerini yapmaya karar verdi. Yapay dağlar ve suların akacağı büyük teraslar yaptırdı.
    Çağatay
    Çağatay
    Admin


    Mesaj Sayısı : 1552
    Yaş : 49
    tecrübe değeri : 6689
    Kayıt tarihi : 03/04/08

    Dünyanın Yedi Harikası Empty Geri: Dünyanın Yedi Harikası

    Mesaj tarafından Çağatay Perş. Ara. 18 2008, 03:29

    Very Happy Buranın moderatörü belli oldu
    LigoriN
    LigoriN


    Mesaj Sayısı : 1283
    Yaş : 36
    Nerden : ankara
    tecrübe değeri : 6472
    Kayıt tarihi : 07/07/08

    Dünyanın Yedi Harikası Empty Geri: Dünyanın Yedi Harikası

    Mesaj tarafından LigoriN Perş. Ara. 18 2008, 13:49

    Çağatay demiş ki:Very Happy Buranın moderatörü belli oldu

    ya kopyala yapıştır yapıyo ne moderatörü Very Happy Very Happy bende yapıyım benide moderatör yap kafasından yazıyo sanki adam Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
    Bond
    Bond


    Mesaj Sayısı : 364
    Yaş : 36
    Nerden : Antalya
    tecrübe değeri : 6103
    Kayıt tarihi : 25/09/08

    Dünyanın Yedi Harikası Empty Geri: Dünyanın Yedi Harikası

    Mesaj tarafından Bond Perş. Ara. 18 2008, 15:28

    LigorN demiş ki:
    Çağatay demiş ki:Very Happy Buranın moderatörü belli oldu

    ya kopyala yapıştır yapıyo ne moderatörü Very Happy Very Happy bende yapıyım benide moderatör yap kafasından yazıyo sanki adam Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

    Modluk bukadar önemliyse buyur ol her gün 10 tane yeni konu gönder yeni konulara yorum yaz araştır öğren
    biz kopyala yapıştır yaparken okuyoz öğreniyoz başkalarınada öğretmeye çalışıyoz yani anlamışsındır artık copy pastenin ne olduğunu Very Happy
    LigoriN
    LigoriN


    Mesaj Sayısı : 1283
    Yaş : 36
    Nerden : ankara
    tecrübe değeri : 6472
    Kayıt tarihi : 07/07/08

    Dünyanın Yedi Harikası Empty Geri: Dünyanın Yedi Harikası

    Mesaj tarafından LigoriN Perş. Ara. 18 2008, 15:31

    ben okumadan yaptım o işi yani bunu yapmada bişi yok Very Happy ben olcam tabi sana noliyi onu anlamadım Razz
    Çağatay
    Çağatay
    Admin


    Mesaj Sayısı : 1552
    Yaş : 49
    tecrübe değeri : 6689
    Kayıt tarihi : 03/04/08

    Dünyanın Yedi Harikası Empty Geri: Dünyanın Yedi Harikası

    Mesaj tarafından Çağatay Perş. Ara. 18 2008, 15:52

    LigorN demiş ki:ben okumadan yaptım o işi yani bunu yapmada bişi yok Very Happy ben olcam tabi sana noliyi onu anlamadım Razz


    Kıskanç CADUUU bounce
    LigoriN
    LigoriN


    Mesaj Sayısı : 1283
    Yaş : 36
    Nerden : ankara
    tecrübe değeri : 6472
    Kayıt tarihi : 07/07/08

    Dünyanın Yedi Harikası Empty Geri: Dünyanın Yedi Harikası

    Mesaj tarafından LigoriN Cuma Ara. 19 2008, 10:09

    kıskanırım tabe Very Happy Very Happy Mad Mad

      Similar topics

      -

      Forum Saati Cuma Kas. 22 2024, 01:40